Čokoláda, ktorú by ste si nedokázali odložiť na neskôr...

Nitriansku čokoládovňu Lyra vedie master chef chocolatier Karol Stýblo

Čokolatier Karol Stýblo z nitrianskej Lyry má byť na čo pyšný. Jeho čokoládová výroba sa ako jedna z mála na Slovensku môže chváliť gastronomickým Oscarom – označením „Great Taste“.

Jeho cesta k čokoláde však vôbec nebola priamočiara. Po ukončení hotelovej akadémie skúsil šťastie v Grécku, a po návrate podnikanie s čerpadlami. To ale nedopadlo úspešne. K čokoládovej kariére ho doviedli belgické pralinky, ktoré najskôr dovážal, a neskôr aj skúšal vyrábať podľa vlastných receptúr.

Dnes si Lyru pochvaľujú aj najväčší „čokoholici“ – na výrobu čokolády totiž používajú iba kvalitné suroviny, ktoré dovážajú z Kolumbie. Tam si dokonca Karol na kakaovej plantáži jeden kakaovník aj vlastnoručne zasadil.

Inak, tajomstvom Lyry je kolumbijské kakao Fino de Aroma. To tvorí len šesť percent svetovej produkcie kakaa a charakterizujú ho ovocné a kvetinové vône. Pre Lyra čokolády je typický farebný posyp – scukornatené lupene kvetov, oriešky alebo sušené ovocie, ale hlavne množstvo molekúl lásky v každej tabličke. Veď posúďte sami.



https://soda.o2.sk/pribehy/poctiva-praca/cokolada-ktoru-by-ste-si-nedokazali-odlozit-na-neskor/


Ďakujeme

Táto stránka používa pre hladké a rýchle zobrazovanie cookies.