STE PRIPRAVENÍ NA DVOJNÁSOBNÉ CENY ČOKOLÁDY?

MILÍ NAŠI PRIATELIA, ZÁKAZNÍCI, KAKAOVÍ A ČOKOLÁDOVÍ FANÚŠIKOVIA

Od jesene minulého roka sa dejú zaujímavé úkazy s cenou kakaa ako komodity. Pýtajú sa nás médiá, pýtajú sa nás zákazníci ako aj obchodný partneri – čo to znamená, prečo sa to deje, čo sa bude diať a čo môžeme očakávať. Rozhodol som sa napísať pár faktov a analýz, ktoré sme zosumarizovali. V histórii našej spoločnosti sa jedná o tretiu krízu. Prvá bola v roku 2008, druhá počas covidu a teraz prišla na rad kríza kakaa ako komodity. Denne konzultujeme, skúmame, analyzujeme a vyhodnocujeme čo sa deje, čo sa asi bude diať, ako by sme to mohli riešiť a čo nás ako výrobcov očakáva. Pravdou je, že momentálne je situácia tak neprehľadná a nejasná, že ťažko na niečo odpovedať s istotou. Vieme, že burza vždy ľahko stúpala v predvianočnom období a následne išla cena nadol. Tento rok cena stúpala a neprestala a z 2500 EUR za tonu sme momentálne na úrovni viac ako 8000 EUR za tonu. Čo sa bude diať, to sa dá len predpokladať. Avšak na základe toho čo sa deje - špekulácie na burze, nové choroby a ich masívne šírenie sa, prudké zvýšenie ceny hnojív v minulých rokoch (z dôvodu napadnutia Ukrajiny), ktoré sa momentálne prejavuje, klimatické zmeny, zvýšený dopyt a obmedzená ponuka - nič zo spomínaného nenasvedčuje tomu, že by sa cena mala meniť nadol, skôr naopak.

Boli by sme radi, ak by túto zmenu pocítili farmári, najohrozenejší v celom kolobehu. Ako jediní nesú existenčnú naviazanosť na úrodu a na každé jedno euro. Ako jediní nesú v tomto prípade priame následky prírodných zmien, za ktoré sme zodpovední my všetci. A čo je úplne nespravodlivé, tak kým v 80tych rokoch z ceny jednej čokolády išlo farmárovi 40% (čokoláda stála v pomere 30 centov – z čoho išlo farmárovi 8 centov ), tak pred rokom mu išlo už len 7% (čokoláda už stála 1,2 EUR, ale farmárovi išlo stále 8 centov! ) Pravdaže v tomto prípade máme na mysli ceny pri priemyselných čokoládach. Industriálni hráči boli spokojní. To sa musí zmeniť – to je totálne nefér.

My – malí výrobcovia, snažiaci sa o férové podmienky, sme vždy platili vyššie ceny. Avšak momentálne sa ceny navyšujú všetkým a farmári to stále adekvátne nepociťujú. V nasledujúcich riadkoch sme pripravili malú analýzu čo sa deje a najmä prečo sa to deje. To, čo sa bude diať, si netrúfam odhadnúť. Avšak sa predpokladať, že cena kakaa bude stúpať a prekročí hranicu 10000 USD / tona a dá sa predpokladať, že tento stav bude pokračovať. A môj osobný názor je, že bude pokračovať ešte pár rokov, nakoľko taký postih chorobami sa nelieči na počkanie a klimatické zmeny majú ďalekosiahle následky. Industriálni hráči, alebo ako ich nazývam v článku „veľkí čokoládovníci“ ešte majú kontrakty, ktoré sa postupne napĺňajú. Je to ale len otázkou času a budú musieť čeliť novej výzve tiež. A na to majú rôzne metódy – zmenšenie produktu, nahradenie kakaového masla inými lacnými surovinami a podobne. Tieto praktiky si pravdaže tí, ktorí robia výrobu férovo nemôžu dovoliť. Každopádne túto krízu pocítia všetci. Poďme teda na to podrobne:

 

STE PRIPRAVENÍ NA DVOJNÁSOBNÉ CENY ČOKOLÁDY?

Spotová cena kakaa v posledných mesiacoch prudko vzrástla, doslova sa viac ako zdvojnásobila na takmer 8 000 USD za tonu a prekonala historicky najvyššie ceny kakaa, ktoré boli naposledy zaznamenané v 70. rokoch minulého storočia. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa ceny komodity mali znížiť. Denník Financial Times uviedol, že dva hedžové fondy sa zaviazali "investovať" do tejto hry viac ako 8,7 miliardy USD. A hoci sa ceny zdvojnásobili, na to, aby sa ceny komodity kakaa v reálnych (t. j. o infláciu upravených) cenách dostali na úroveň zo 70. rokov minulého storočia, by museli byť na úrovni viac ako 25 000 USD - teda ešte 3-krát vyššie.

To nie je dobrá správa pre masový trh s ultraspracovanými cukrovinkami - najmä preto, že

k prudkému nárastu cien došlo po tom, ako väčšina značiek na trhu dramaticky zvýšila maloobchodné ceny po Covide.

Bude to zložité a veľmi chaotické. Niekoľko veľkých hedžových fondov na tom zbohatne. Spotrebitelia budú čeliť vyšším cenám cukroviniek pre masový trh (cena hlavnej zložky väčšiny čokoládových pochutín, cukru, tiež stúpa). Bude sa viac používať takzvaný "CBR" (náhrada kakaového masla, teda palmový olej, hydrogenované rastlinné tuky atď.)

Západoafrickí pestovatelia kakaa - t.j. kakaa, ktoré sa používa na masovom trhu s čokoládou, sa pravdepodobne nedočkajú výrazného zvýšenia výkupnej ceny. Hoci sa cena kakaa v New Yorku strojnásobila, doteraz to viedlo len k 10 % nárastu cien vyplácaných poľnohospodárom na Pobreží Slonoviny (najväčší svetový pestovateľ kakaa).

Ani pre nás a iných plantážnych výrobcov to nie je jednoduché. Tí vždy platila svojim pestovateľom vyššie ceny - tradične platila 3 až 10-krát vyššie ceny ako masoví výrobcovia. Cena týchto bôbov remeselnej čokolády sa tiež zvýši. A dúfajme, že spotrebitelia si aj naďalej budú uvedomovať, že jediný spôsob, ako riešiť systémové problémy čokolády a komoditného kakaa, je zamerať sa na kvalitu a chuť, spravodlivo platiť poľnohospodárom a dlhodobo ich podporovať v investovaní do budúcnosti kakaa. Preto vás prosíme, aby ste zostali s nami! Nikdy nebol vhodnejší čas, aby sme prestali konzumovať množstvo lacných cukroviniek vyrobených z komoditného kakaa.

 

AKO SME SA SEM DOSTALI - DNEŠNÁ ŠTRUKTÚRA KOMODITY KAKAO

Hoci Theobroma Cacao (strom, na ktorom rastú kakaové struky) pochádza z Južnej Ameriky , väčšina svetovej produkcie kakaa (viac ako 75 %) pochádza zo západnej Afriky. Najväčšou "veľmocou" je Pobrežie Slonoviny (kontroluje 40 %), za ktorým nasledujú Ghana, Cameron a Nigéria, ktoré sa podieľajú ďalšími 35 až 40 % na celkovom množstve vypestovaného kakaa.

Ponuka a dopyt z hľadiska koncentrácie veľmi nevyvážené... existuje veľa dodávateľov a málo kupujúcich

  1. Väčšinu kakaa v západnej Afrike pestuje viac ako 5 miliónov drobných poľnohospodárov, ktorí majú farmy s rozlohou menšou ako 4 hektáre a vypestujú v priemere 600 - 800 kg ročne (teda povedzme toľko kakaa, aby sa z neho dalo vyrobiť približne 1 500 - 2 500 tabuliek vysokopercentnej čokolády).
  2. väčšinu tohto kakaa nakupuje hŕstka obchodníkov a spracovateľov kakaa, o ktorých málokto z nás počul (napr. Olam, Callebaut, Cargill, Ecom, Sucden) a nakupujú priamo a nepriamo bez toho, aby "vlastnili" farmy. Vlády Pobrežia Slonoviny, Ghany a ďalších krajín sa snažia vyrovnať podmienky a čeliť tomuto oligopolu prostredníctvom orgánov obchodujúcich s kakaom, ktoré sa snažia stanoviť spodnú hranicu cien kakaa a tiež sa pokúšajú "nakupovať" úrodu kakaa od poľnohospodárov.

Dopyt po kakau v posledných desaťročiach dramaticky rastie.

Zvýšenie produkcie kakaa v západnej Afrike a (reálne) zníženie ceny kakaa NIE výsledkom nových technológií, investícií do nových stromov, rozsahu atď. "Veľká čokoláda" dokázala stláčať ceny prostredníctvom zložitých obchodných reťazcov, nárazníkových zásob a situácie na trhu práce, ktorá môže využívať chudobu pestovateľov kakaa. Viac ako 90 % pestovateľov kakaa v západnej Afrike zarába menej ako 1 dolár na deň, čo je menej ako polovica toho, čo Svetová banka odhaduje ako "základný životný príjem". Kakao je však pre nich jedným z mála spôsobov, ako zarobiť "hotovosť", a v niektorých regiónoch - napríklad v Saheli - rodiny také zúfalé, že uvažujú o "pôžičke" alebo "predaji" seba, a dokonca aj detí, aby prežili. Paradoxne, časť problému tu pramení z pokusov pestovať viac kakaa v 70. rokoch 20. storočia, keď vtedajší prezident Pobrežia Slonoviny Felix Houphouët-Boigny prilákal milióny afrických poľnohospodárov na pestovanie kakaa štedrými stimulmi vrátane vlastníctva pôdy a občianstva pre toho, kto kakaovníky vysadí - čím vznikol klasický problém nadmernej ponuky pracovnej sily.

 

ČO SPÔSOBILO NEDÁVNY NÁRAST CIEN KAKAA?

Najnovšie prudké nárasty cien kakaa boli spôsobené "dokonalou" búrkou, keď sa rastúci dopyt stretol s krátkodobými problémami s ponukou, pričom najvýznamnejšími problémami boli:

vojna na Ukrajine a na Blízkom východe - tie narušili dodávateľské reťazce nielen pri preprave kakaa, ale aj napr. pri získavaní hnojív.

  1. Slabá úroda a klesajúce výnosy - kakao v západnej Afrike postihla dvojitá rana v podobe zlého počasia a "vypuknutia" dvoch chorôb kakaa.Za posledných niekoľko desaťročí sa v západnej Afrike vyskytli oveľa extrémnejšie poveternostné podmienky, suchá a prívalové dažde. A v posledných rokoch sa ešte viac zhoršili - napríklad počas kritického mesiaca zberu kakaa v júli 2023 meteorologická agentúra Pobrežia Slonoviny oznámila, že zrážky boli o 20 - 40 % vyššie ako priemer v rokoch 1991 - 2000. A to vážne poškodilo úrodu. Zároveň záplavy v 4. štvrťroku 2023 spôsobili, že mnohé cesty z fariem do prístavov boli neprejazdné, takže do vývozných skladov sa dostalo menej kakaa.

Prívalové dažde prispeli aj k rozšíreniu choroby čiernych strukov a vírusu napučaných výhonkov v Ghane a na Pobreží Slonoviny. Koncom minulého roka Tropical Research Services oznámila, že približne 20 % úrody kakaa v Ghane bolo do novembra napadnutých vírusom opuchnutých výhonkov.

  1. Existencia dlhodobejších, štrukturálnejších problémov -priemerný farmár v západnej Afrike zarába menej ako 1 dolár na deň. To vedie k čoraz známejšiemu problému detskej a otrockej práce, keďže poľnohospodári si nemôžu dovoliť zamestnať viac pracovníkov, poslať deti do školy a niekedy ich ani nakŕmiť. Táto chudoba viedla aj k odlesňovaniu a nedostatočným investíciám do "základného" kakaového poľnohospodárstva. Aj keď je kakao ich hlavnou plodinou, mnohí poľnohospodári si doslova nemôžu dovoliť presadiť kakaovníky. Posledná vlna výsadby stromov v západnej Afrike prebehla začiatkom roku 2000, najmä v okolí severozápadnej časti Pobrežia Slonoviny. Tieto 20 25-ročné stromy dávno za svojím najlepším obdobím a oveľa náchylnejšie na choroby a zlé počasie. Ich výnosy klesajú. Pôda je menej úrodná. K tomu sa pridáva aj zlé hospodárenie, keď si poľnohospodári nemôžu dovoliť čistiť korene kakaovníkov a zabrániť šíreniu chorôb. Bez toho, aby sme poľnohospodárom platili viac, si nemôžu dovoliť vysádzať nové stromy, starať sa o ne atď. Je to začarovaný kruh. odsúdení na pestovanie komoditného kakaa, kde jediné, čím môžu súťažiť, je cena... a tá je nižšia, ako potrebujú na živobytie.

To viedlo k výraznému nedostatku ponuky. Mnohí odborníci sa domnievajú, že na trhu s kakaom hrozí najväčší nedostatok za posledných 60 rokov (alebo možno vôbec), a to 300 000 až 500 000 ton. Podľa najnovších údajov farmári z Pobrežia Slonoviny od 1. októbra do 18. februára dodali do prístavov 1,12 mil. ton kakaa, čo je o 33 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Ghanská rada pre kakao medzitým znížila svoj odhad produkcie kakaa v Ghane na roky 2023/24 na 14-ročné minimum 650 000 - 700 000 ton z predchádzajúcej prognózy 850 000 ton.

 

JE TO DOBRÁ SPRÁVA PRE FARMÁROV?

Z krátkodobého hľadiska sa pre niektorých poľnohospodárov objavili pozitívne správy. Napríklad v Ghane sa koncom minulého roka zvýšila štátom garantovaná cena kakaa vyplácaná poľnohospodárom o dve tretiny z 12 800 cedisov na 20 943 cedisov (1 837 USD) za tonu na nadchádzajúce obdobie 2023 - 2024. Kamerun, štvrtý najväčší producent kakaa na svete, zvýšil cenu, ktorú dostávajú pestovatelia kakaa, na 1 500 CFA frankov (2,50 USD) za kilogram, čo predstavuje 25 % skok oproti predchádzajúcej sadzbe 1 200 CFA frankov.

Na Pobreží Slonoviny, odkiaľ pochádza 40 % všetkého vypestovaného kakaa, však poľnohospodári zaznamenali nárast ceny len o 10 - 12 % a dostávajú 1 000 stredoafrických frankov (1,63 USD) za kilogram, čo je približne o 70 - 80 % menej ako súčasná veľkoobchodná cena.

Klesajúce výnosy kakaa v Ghane, Camerone a na Pobreží Slonoviny však tieto zisky kompenzujú, takže ich príjem domov nie je v skutočnosti o toľko vyšší (ak vôbec). Ani zvýšenie výkupných cien o 25 - 70 % nerieši štrukturálny problém pestovateľov kakaa, ktorí potrebujú na živobytie minimálne 2,50 USD a viac, a pred nedávnym nárastom cien kakaa dostávali 0,80 - 0,90 USD (muži) a 0,25 - 0,35 USD (ženy). To im stále nestačí na to, aby sa vymanili z chudoby, začali investovať do väčšieho množstva kakaovníkov, lepšieho chovu, poslali svoje deti do školy atď.

 

Veľké čokoládovne - obchodníci aj veľké cukrárenské domy - nakupujú väčšinu čokolády od malých obchodníkov. Veľká čokoláda sa nezaujíma o kvalitu (v továrni môže pridať chuť, arómu atď.) a nezaväzuje sa k dlhodobo udržateľným, transparentným a spravodlivým zmluvám s poľnohospodármi. Na rozdiel od remeselnej čokolády "veľká čokoláda" pracuje prostredníctvom malých sprostredkovateľov a nevedia, odkiaľ pochádza veľká časť ich kakaa. Napríklad viac ako 50 % kakaa spoločnosti Callebaut, do minulého roka najväčšieho spracovateľa kakaa na svete (a kľúčového partnera Tonyho), pochádza z "priamo nesledovateľného kakaa".

A práve títo obchodníci, veľkí aj malí, ťažia zo súčasnej pozície. Poľnohospodári to majú oveľa ťažšie. Ich výkupné ceny určujú obchodné rady pre kakao, ktoré nárast obchodovaných cien nepremietajú do cien, a ich výnosy nižšie vďaka zlému počasiu a chorobám, ako je ježibabina metla a napučané výhonky.

 

ĎALŠIE ZLÉ SPRÁVY PRE SPOTREBITEĽOV CUKROVINIEK NA MASOVOM TRHU

Z krátkodobého hľadiska uvádzame niekoľko ďalších "zlých správ" vyplývajúcich z prudkého nárastu cien komodity kakaa.

Veľká čokoláda to využije ako ďalšiu zámienku na zvýšenie cien, okrem zavedených cien Covid. Len pár príkladov, ktoré Sky News vybrala v novembri minulého roka za predchádzajúcich 12 mesiacov:

Čokoládové karamelky Snack Size spoločnosti Asda zdraželi o 107,7 %, kolekcia miniatúrnych čokoládových tyčiniek Organic Classic od spoločnosti Green  Black zaznamenala nárast cien o 67,2, Dairyfine Titan od Aldi a Mister Choc Choco  Caramel Bars (šesť balení) od Lidlu - v oboch prípadoch došlo k podobnému nárastu o 75,8 %, resp. 66,8

Veľká čokoláda bude čoraz viac používať "CBR" (náhrady kakaového masla), ako je palmový olej, hydrogenované rastlinné tuky, PGPR atď. Jednou z pozitívnych stránok je, že cena cukru prudko vzrástla aj kvôli zlej úrode / zlému počasiu ... takže veľká čokoláda možno nebude pridávať ešte viac cukru ... ale bude pridávať iné "veci" (t. j. CBR)

Bude sa viac "zmenšovať" ... tyčinky sa (opäť) zmenšia, ale dúfajme, že nie tak veľmi ako niektoré z najhorších príkladov spred niekoľkých rokov, inak ich naozaj veľa nezostane

Toblerone, vlastnená spoločnosťou Mondelez, znížila hmotnosť svojich tyčiniek o 25 % pridaním väčšieho priestoru medzi jednotlivými kusmi, spoločnosť Mars zmenšuje Maltesers, M Ms a Minstrels až o 15 %, čokoládové tyčinky Galaxy sa zmenšujú o 10 %.

 

VÝZVA PRE REMESELNÚ ČOKOLÁDU. PRIPLAŤME SI ZA KVALITU

Remeselná čokoláda je postavená na presvedčení, že spotrebitelia zaplatia viac, aby si mohli vychutnať kvalitné tabuľky, ktoré vyrobené zo skvelých bôbov. Tabuľky remeselnej čokolády stoja viac - a výrobcovia remeselnej čokolády sa snažia byť čo najtransparentnejší a vysvetľujú, že poľnohospodárom platia oveľa viac vďaka garantovaným dlhodobým zmluvám za ceny, ktoré boli 3-10x vyššie ako cena komoditného kakaa. A to viedlo k niektorým veľkolepým úspechom. Na mnohých miestach sú spoločnosti, platiace oveľa vyššie ceny a sú inšpiratívnymi príbehmi, ktorých zrná používajú výrobcovia plantážnych a remeselných čokolád – ako aj naša L Y R A. Na všetkých týchto farmách a družstvách sa budujú nové fermentačné centrá a nové sušiarne, vysádzajú sa nové stromy a poľnohospodári sa školia ako sadiť, pestovať a zbierať bôby, ktoré dosahujú výraznú cenovú prémiu. Podnikajú sa aj kroky na minimalizáciu ničivých chorôb kakaa, ochranu a obnovu dažďových pralesov atď.

To všetko však vychádza z presvedčenia, že za kvalitu sa platí. A ako opisuje jeden pestovateľ kakaa, súčasná situácia je potenciálne katastrofálna:

“Kvalita význam len do tej miery, do akej existuje niečo, s čím ju možno porovnať pri inej hodnote.

... Prudký nárast cien nerobí nič iné, len škodí kvalite... pestovatelia nemajú motiváciu, ani motiváciu vyrábať kvalitu, ak neexistuje diferenciácia.”

Aj ceny remeselnej čokolády sa budú musieť zvýšiť. Možno nie o toľko v percentuálnom vyjadrení ako v prípade cukroviniek pre masový trh. Ale my ako spotrebitelia MUSÍME podporiť našich výrobcov, aby boli ochotní platiť poľnohospodárom transparentne, na základe dlhodobých zmlúv, prémiu za ich kvalitné bôby.

 

POZITÍVNA STRÁNKA?

Možno je tu aj (malá) pozitívna stránka. A teraz, viac ako kedykoľvek predtým, tento cenový skok znamená, že musím podporiť remeselných výrobcov čokolády a farmárov tým, že zaplatím za kvalitu. Remeselná čokoláda mala vždy problém priamo konkurovať masovým cukrovinkám a pochutinám, ktorých hlavnou zložkou je cukor. Tieto občerstvenia a pochúťky z automatov sa spoliehajú na "bod blaha", aby si spotrebitelia nabrali viac a viac. Ceny týchto tyčiniek sa dramaticky zvýšia. Aj ceny cukru prudko vzrástli v dôsledku celosvetových výpadkov dodávok a rôznych poveternostných podmienok, ktoré viedli k sérii slabých úrod. A existuje limit, koľko palmového oleja, rekonštituovaných rastlinných tukov, PGPR atď. "veľká čokoláda" môže do týchto občerstvení napchať.

 

Možno si teda spotrebitelia konečne uvedomia, že náklady na konzumáciu týchto čokoládových snackov nie výhodné. Osobne o tom pochybujem. Ale bolo by to skvelé pre ich vrecká, ich zdravie (a zdravie národa) a poľnohospodárov.

 

MY, NAŠA ČOKOLÁDA A CENY

V určitom okamihu budeme musieť zvýšiť ceny niektorých našich tabuliek (a niektoré sme zvýšili). Dúfame, že to bude menej ako 20-30% zdraženie, ktoré sme od Covidu zaznamenali . Ale súčasťou nášho sľubu a dôvodom, prečo veríme v remeselnú čokoládu, je, že chceme podporovať poľnohospodárov, družstvá a výrobcov. Nechceme byť ako veľká čokoláda, ktorá nemilosrdne žmýka svoje dodávateľské reťazce. Takže budeme musieť naďalej primerane zvyšovať ceny a odmietame hrať nie čisté hry na zmenšovanie výrobkov, nahrádzanie kvalitných surovín, či znižovanie podpory farmárov. Sme v tom všetci spolu a veríme, že naši zákazníci poznajú náš transparentný prístup, filozofiu a, že tak ako krízy predtým, dáme aj túto spolu s Vami. ĎAKUJEME, ŽE VÁS MÁME A ŽE VÁM TO NIE JE JEDNO.

Karol Stýblo, MBA

founder LYRA CHOCOLATE, master chef chocolatier Fino de Aroma

 

Zdroje:

https://www.forbes.com/sites/christinero/2023/01/03/balancing-power-in-cocoa-by-paying-farmers-more/?sh=3738f0b169a2 https://tradingeconomics.com/commodity/cocoa

https://www.ucl.ac.uk/news/2023/oct/analysis-cocoa-prices-are-surging-west-african-countries-should-negotiate-better-deal https://corpaccountabilitylab.org/west-africa-cocoa-report-2023

https://news.sky.com/story/which-festive-chocolates-have-gone-up-by-more-than-60-13036710 https://www.foodmanufacture.co.uk/Article/2023/11/08/Avoiding-disruption-as-cocoa-and-sugar-prices-rise https://www.fao.org/3/y4343e/y4343e05.htm

https://www.confectioneryproduction.com/news/47294/cocoa-prices-hit-fresh-stock-exchange-highs-as-pressure-on-global-markets-continues/ https://time.com/5671166/ghana-cocoa-trees-swollen-shoot-disease/

https://www.winton.com/news/cocoas-bittersweet-bounty-200-years-in-charts https://cocoarunners.com/blog/

Táto stránka používa pre hladké a rýchle zobrazovanie cookies.